1/1

SCREENPLAY

Permanent Collection, 2012

SF MOMA

 

Screenplay is conceived of as a ‘play’ on one’s visual perception.  This twenty-one foot long screen wall is constructed of forty-five thousand linear feet of rope strung through a series of lightweight steel frames.  The wall is designed with the intention of provoking a sense of curiosity by slowly revealing its form and complexity through physical and visual engagement with the work.  The wall is made from a repetitious steel framework with rope infill that varies over the length of the wall in three dimensions, forming a thickened undulating screen made up of dense line-work.   In its orthographic, or ‘straight on’ view, the wall forms a meticulously organized series of patterns easily recognized by the viewer.  As the viewer moves around the wall, its three-dimensional qualities reveal a more complex system of deep sectional cavities, twisting surfaces, and material densities.  The experience is meant to build on an ‘on again/off again’ system of pattern legibility, using optical effects as a means of provoking engagement in the work.

 Project Credits:

 

Principal Architects:

Dwayne Oyler

Jenny Wu

 

Project Leaders:

Nick Aho, Chris Eskew, Matt Evans, Andy Hammer, Michael Ho,

Richard Lucero, Sanjay Sukie,

Yaohua Wang

 

Fabrication Team:

Jacob Aboudou, Casey Benito,

Paul Cambon, Julian Daly, Hung Diep, Jesus Guerrero, Clifford Ho, Duygun Inal,  Mina Jun, DaeHyun David Kim, Noorey Kim, Jacques Lesec,

Zachery Main, Tyler McMartin,

Richard Nam, Kevin Nguyen,

Manuel Oh, Carlos Rodriquez,

Bryant Suh, Kyle von Hasseln,

Liz von Hasseln, Jie Yang

 

Engineering:  Matt Melnyk, Nous Engineering 

 

Rope Supplier:  Norman Supply Company

Steel Supplier:  M & K Metals

 

Photography: Clifford Ho, Dwayne Oyler 

LIVE WIRE_INSTALLATION
THE HYPERION PROJECT_RESIDENTIAL
BEIJING BIENNALE CUBE_INSTALLATION
SCREENPLAY_INSTALLATION